Posted on / by / in Destacats, Noticies CJV

El Consell de la Joventut de València fomenta el feminisme en les Falles a través de la Cort d’Honor de 2023

  • Imparteixen un taller participatiu sobre igualtat de gènere a la Fallera Major de València 2023, Laura Mengó, i la seua Cort d’Honor

El Consell de la Joventut de València (CJV) va celebrar aquest dilluns la iniciativa “Ambaixadores per la Igualtat”, una trobada reflexiva i formativa amb la Cort d’Honor de la Fallera Major de València 2023, Laura Mengó, que des del 2019 organitza aquesta plataforma per a “empoderar a les màximes representats de la festa com a dones joves, per a promoure canvis cap a unes falles més inclusives i igualitàries”, segons va explicar la presidenta del CJV, Ana Mª Sánchez.

Segons Sánchez, la Fallera Major de València i la seua Cort són “les vertaderes ambaixadores de la festa i les qui millor representen el seu canvi generacional”. En aquest sentit, l’equip d’Espai Calandra van ser les encarregades d’impartir un taller participatiu sobre l’evolució del paper de la dona en la festa fallera i la necessitat de normalitzar espais d’igualtat en aquest àmbit socicultural.

Un exemple d’això és el canvi de sensibilitat a l’hora de representar figures femenines en els monuments fallers, lliure d’estereotips masclistes, o l’augment de dones presidentes de comissions de falla, pirotècniques o artistes falleres, espais tradicionalment masculinitzats, en els quals la presència de dones cada vegada és més habitual i normalitzada, no sense encara algunes resistències i prejudicis.

Les falleres de la Cort van poder compartir en un espai no mixt les seues opinions i experiències dins i fora de la festa, assenyalant l’evolució progressiva del paper de la dona respecte a generacions passades i la importància de continuar avançant cap a unes Falles on “cada xiqueta i jove puga arribar a ser el que vulga”.

Aquesta activitat ha sigut finançada gràcies a una subvenció de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, així com de les Regidories de Joventut i Igualtat de l’Ajuntament de València.

Tags: