Posted on / by / in Noticias CJV, Noticies CJV

El Consell de la Joventut de València demana visibilitzar a la dona científica.

  • Posen en valor la importància de visibilitzar referents femenines en matèries com l’enginyeria, arquitectura, informàtica o aeronàutica
  • Menys del 50% de l’alumnat en carreres científiques és dona, malgrat ser majoria de població universitària

El Consell de la Joventut de València (CJV) creu necessari visibilitzar el talent i capacitat de les dones científiques perquè “servisquen d’inspiració i donen confiança a les generacions més joves”. Així ho ha expressat la seua presidenta, Ana Domínguez, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència que se celebra aquest divendres 11 de febrer.

I és que, malgrat l’augment de la població universitària en els últims anys, majoritàriament femenina, menys de la meitat de l’alumnat en carreres científiques és dona, sobretot en titulacions tecnològiques i enginyeries, que fins i tot arriba a ser anecdòtic en branques com ara Informàtica, amb tot just un 12% de presència de dones a les aules, segons dades del Ministeri d’Educació (Radiografia de la bretxa de gènere en la formació STEM).

Per això, des del CJV aposten per fomentar des de la infància la curiositat i creativitat cientificotècnica “sense prejudicis de gènere”, perquè “qualsevol xiqueta siga el que vulga ser”, subratlla Domínguez. En aquest sentit, la plataforma juvenil destaca l’activisme de joves científiques a través d’internet, com la valenciana Rocío Vidal (La gata de Schrödinger) o Sandra Ortonobes (La Hiperactina) entre altres, per a “inspirar a milions de xiquetes i joves”.

D’altra banda, Ana Domínguez ha recordat també la importància de “trencar els sostres de cristall i precarietat que impedeixen a moltes dones desenvolupar la seua carrera científica i desincentiven els seus esforços en contextos molt masculinitzats”, com un pas decisiu per a augmentar la presència de dones en llocs de decisió i prestigi científic.

Tags: